De mooiste tempels

Bali is gezegend met heel veel schitterende tempels, te veel om op te noemen. Wij hebben er een paar voor u aan deze website toevertrouwd.

Pura Ulun Danu Bratanvakantiehuisopbalitempelpuraulundanubratan2
Deze tempel werd in 1633 door de radja’s van Mengwi gebouwd ter ere van Dewi Danu, de godin van de zee en bergmeren. Het complex ligt zeer schilderachtig op 1.200 meter hoogte op een landtong en twee kleine eilandjes in het Bratan meer. Op de achtergrond zie je een sfeervolle, meestal in nevel gehulde bergwand. de tempel bestaat uit diverse, duidelijk van elkaar gescheiden delen. Het is toeristen niet toegestaan in de heilige domeinen te komen, maar vanaf de aarden wallen op de oever kan men er een blik in werpen.

Tanah LotVakantiehuis op Bali Tanah Lot
Tanah lot is waarschijnlijk de meest bekende en meest gefotografeerde tempel van Bali. Het is ook de meest toeristische en er kunnen heel veel mensen zijn. Je ziet zo waarom het zo’n attractie is, de locatie is schitterend en de tempel staat op een klein rotsachtig eiland dat met laag water verbonden is met het vasteland, maar de verbinding wordt verbroken bij vloed. Het ziet er altijd prachtig uit.

Pura BejivakantiehuisopbalitempelPura Beji
Sangsit ligt aan de noordkust van Bali, iets ten oosten van Lovina Beach. Een belangrijke bezienswaardigheid is de Pura Beji, een subak-tempel die aan Dewi Sri, de godin van de landbouw, is gewijd. Opvallend is het verschil tussen de tempels van het noorden en het zuiden van het eiland. In het noorden hebben de tempels, in plaats van de kleine heiligdommen en meru-torens van de zuidelijke tempels, enkel een op een terrasvormige stenen onderbouw geplaatst voetstuk in het centraal gelegen binnenhof. De noordelijke tempels zijn tevens veel uitbundiger gedecoreerd. Ieder beschikbaar muurdeel is fraai bewerkt met krullen, rondingen en arabesken, die de heiligdommen een barok uiterlijk geven. De magnifieke poort van de Pura Beji wordt door naga-slangen bewaakt, en de angstaanjagende koppen van deze haast duivelse wachters begluren je vanaf alle zijden van de chaotische gebeeldhouwde plantengroei. Bij de ingang tot de tempel kun je voor een klein bedrag een sjaal en sarong huren. Dit is, naast een kleine donatie, verplicht.

Pura BesakihvakantiehuisopbalitempelPura Besakih
Bali’s belangrijkste tempel, Pura Besakih, ligt op ongeveer 1.000 meter hoogte tegen de zuidelijke helling van de heilige Gunung Agung. Het is niet duidelijk hoe oud de tempel precies is . Er is een theorie dat Besakih in de 8e eeuw is opgericht door de priester Danghyang Markandeya als een plaats voor meditatie. In de 11e eeuw werd de tempel erkend als de belangrijkste hindoetempel op Bali en was lange tijd alleen toegankelijk voor de koninklijke families van Klungklung, Karangasem en Bangli, het gewone volk werd niet toegelaten. Pura Besakih is een complex van vele afzonderlijke tempels, verspreid over zes of zeven terrassen. De grootste tempel is de centraal gelegen Pura Penataran Agung, opgedragen aan Shiva.

Pura UluwatuvakantiehuisopbalitempelPura Uluwatu1
Pura Uluwati bevindt zich aan het uiterste puntje van Bukit Badung in het Zuidwesten van Bali. Deze tempel is één van de sad kahyyangan, de zes tempels van de wereld – de belangrijkste tempels van Bali. Er is niet veel bekend over de geschiedenis van Uluwatu, maar wel is zeker dat de meest bekende figuren uit de Hindoe-Balinese religieuze geschiedenis bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van de tempel. De tempel wordt bewoond door een grote groep apen, die alles proberen te stelen wat ze te pakken kunnen krijgen, let op brillen, tassen en hoeden. Iedere woensdag en zaterdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur is er een optreden van de kecak dans. Door de adembenemende omgeving met een bulderende oceaan op de achtergrond is dit één van de beste voorstellingen op het eiland.

Gunung Kawi
vakantiehuisopbalitempelGunung KawiGunung Kawi ligt ten noorden van Bali in het dorp Tampaksiring vlak bij Bangli in het midden van Bali bij de rivier Pakrisan. Gunung Kawi ligt in een vallei. Het is geen tempel maar een complex van tien in de rotsen uitgehouwen stoepa’s die dateren uit de 11e eeuw. Men dacht dat het grafmonumenten waren maar dat klopt waarschijnlijk niet. Men denkt dat ze ter ere van de Koninklijke familie van de Udayana dynastie zijn gemaakt. Alhoewel geen tempel hebben we hem toch genoemd, het is te mooi om te missen.